Friday, August 23, 2013

Resepi Somtam

Resepi somtam atau kerabu betik ni resepi ai sendiri.Kalau nak ikut resepi asal kena pergi thailand dulu beli lesung somtam kikiki
jom kita mula...

BAHAN-BAHAN&CARA BUAT

1 biji-Betik/Mangga muda (ai guna dua-dua sebab tamak) di sagat halus dan memanjang.
1 biji-tomato di potong ikut suka hati
Sayur kangkung-untuk ulaman
Kacang panjang-untuk ulaman dihiris
2biji-bawang putih dan 10biji Cili Kecik atau mengikut ketebalan lidah di tumbuk tapi jangan hancur sangat.
1 sb-udang kering di goreng tanpa minyak
1 sb-sos tiram .resepi asal guna sos ikan.tiram ngan ikan kan makanan laut kira sama je la dok :-) sebenarnya malas nak beli.
1-2biji-limau nipis di perah jusnya
Garam dan gula sesedap rasa
Kacang tanah-i guna yang dalam paket yang ready di makan tu,tumbuk jangan sampai hancur.lagi banyak lagi sedap.
Gaulkan semua bahan hingga sebati kalau nak ada kuah lebih,boleh la tambah air.

Simpan dalam peti sejuk lagi sedap di makan.
Selamat mencuba...

0 comments:

Post a Comment