Sunday, September 18, 2011

Kepada yang berkenaan

I terima satu pesanan di inbox FB.Yang telah mengguris hati i.I sabar and sabar tapi sabar manusia ada batasnya.

"woit betine ko x yh la nk add2 laki aku..aku x suke r..ko nie mmang betine gata la..nnt kag ko tlis kt blog ko yg laki aku tgile2 kt ko la asik lalu dpan opis ko la ape la..sdang kn ko yg gile kt laki aku..dh2 la nk runtuh kan rmah tangga kami..kami dh bahagia skarang..dh betunang 2 bt cara dh betunang nie nk mgatal agi ngn laki aku..ko pkir la sndiri sbb ape laki aku tggal ko dlu plih org lain.."


** Kenapa dia tak cakap kat laki dia ea "dah kahwin buat cara dah kahwin, why nak ulang    alik lalu depan office i kan" :) laki dia baik sangat kot


Kepada yang berkenaan di sini ada sedikit penjelasan..


i add dia ats dasar kawan sekolah.just jadikan dia list friend FB i.I ni bukan jenis nak bermusuh dgn org wlupun org tu dh byk susahkan i.Ada 35 mutual friend SMKBG yang add FB dia juga tp y i je u tuduh like this.okay fine.sejarah i and dia dh 7 keturunan berlalu.sedikit perasaan pn tiada dlm diri i.klu u bca kisah i di blog and fhm okay i lega sgt.sbb i mmg mghrapakan dia baca dan fhm.sebab i dh byk kli ckp kt dia jgn dtg opis i tp dia still x fhm2.I tak kata dia tergilakan i tapi i tak nak mulut orang macam u akan tuduh i ni tergilakan laki orang.Patut la dah tak nampak kelibat dia berkali-kali lalu depan opis i lagi.I pun jadi naik malu dengan jiran-jiran opis i.Kadang-kadang i terpaksa buat-buat tak nampak kereta wira merah dia stop depan opis i.Kalau nak bukti,i ada beberapa saksi yg tahu dia mmg slu dtg depan opis i.Tunang i sendiri pernah ternampak dia datang depan office i.I pun dah report kasi tahu boss i.i dah slu ckp ngn dia jgn dtg cari sbb i x nak u tahu and tuduh i bukan2.Katanya dia just nak berkawan tapi i tak nak sebab apa-apa nanti u akan tuduh i tergilakan dia.Kalau nak kawan rasanya tak perlu la nak datang office.tapi laki u tak faham juga.See..now u tuduh i and maki-maki i juga akhirnya tanpa unsul periksa.U bukan org lain, kenalan i masa sekolah dulu juga.i tahu batas i setakat mana.and i tak pernah nak ganggu kebahagiaan u and dia.utk pengathuan u i bersyukur sgt tak temu jodoh dgn dia dlu.sbb byk hikmahnya.Tuduhan u pd i memang melampau,dari dulu sampai skrg tapi i sabar,.Sebelum u nak maki hamun and tuduh i bukan-bukan better u siasat dulu keadaan sebenar.Hope u jelas and lepas ni tiada apa2 masalah lagi.okay.Thanks.


I berani kerana benar.

Allah S.W.T maha mengatahui.

Bukan seorang lelaki yang sering mengganggu i di office tetapi ada dalam 5-6 orang lelaki sebelum ni.Klik sini untuk kisah i sering di ganggu.I sendiri pun tak faham kenapa i sering di ganggu.Tapi sekarang alhamdulilah cuma ada dua orang budak je yang tak tahu apa masalah sering kali lalu dan memerhatikan i dari luar office.Kalau ikutkan takut sangat tapi tak kan sampai i nak berhenti kerja pula kan.Just berdoa je la moga tak ada apa yang berlaku.Lepas tu nasib baik juga bodyguard i as tunang kesayangan yang selalu datang berjumpa bertanyakan keadaan i dan mengawasi i waktu pagi 
dan tengah hari.Terima kasih sayang :)


I tak ada masa la kot nak fikir bab-bab yang tak masuk akal seperti di atas..di usia 28 tahun rasanya dah tak perlu nak berperangai seperti kebudak-budakan.Baik i lebihkan komitmen i pada kerjaya and family i.


I ada kehidupan i, ada family yang bahagia dan Tunang tersayang yang mencintai i sepenuh hati so rasanya tak perlu la kot i nak mengganggu kehidupan orang lain.Begitu juga dengan i yang tak senang jika ada yang nak mengganggu kehidupan i.So untuk mengelak sebarang permasalahan lagi, orang yang tak sepatutnya perlu la i block FB mereka.Habis cerita kan.I pun tak ada la rajin sangat nak buka profile orang and lihat satu-persatu isi kandungannya.I busy dengan hal sendiri so tak sempat juga nak walking FB kawan-kawan lain.Kadang-kadang yang add FB i pun, i tak perasan sangat siapa.Ada juga yang terlepas pandang.

Kalau ikut malu juga nak publish hal-hal macam ni tapi dengan cara ini sahaja yang boleh i gunakan untuk memberi penjelasan.Hope yang berkenaan tu baca and faham situasi.Sebelum nak maki hamun orang,better siasat la dulu keadaan yang sebenar.Jangan dengar sebelah pihak je.

Dia tak megenali i macam mana...kalau orang dah tahu siapa diri i sebenar, rasanya tahu la i ni jenis yang macam mana kan.I berjalan ke mana-mana nak pandang laki pun tak ada hati i sayang tunang i, ini kan nak ganggu suami orang.Owh please.Cukup lah i dah ada lelaki yang terbaik dalam hidup i sekarang yang jauh lebih baik kot.

Kalau keadaan nampak macam tak okay, i terpaksa la kasi tahu Abang Sulong i.Dia selalu pesan pada i kalau ada siapa-siapa yang mengganggu i, just kasi tahu dia.Dia akan uruskan.Katanya tak nak ada orang buat perkara tak baik pada i.Sanggup ke penjara demi mempertahankan i.I selalu mengadu pada dia setiap kali ada lelaki yang mencurigakan mengganggu i.

Jangan pandang i tak ada mata okay.

Hope semua ini di jadikan pengajaran pada semua. 

Peace~

5 comments:

eyfah hany said...

sabar laa miss orang xsuka tengok kebahagiaan kita..biarlaah..
miss an cantik..
dye cemburu laa..huhuh
let it go..n dun remember that..

Mizz Ida said...

entah la eyfah...miss ida pun tak fhm.tapi segala-galanya dah selesai.miss bebas dri tuduhan.alhamdulilah.Thanks to en.zam dh pertahankan miss.

izham sulaiman said...

kite jmpe die 2 org..tgk reaksi laki die cmne..bwk abg lea skali..kasi settle semue ni..i mmg x puas hati

Mizz Ida said...

kite tgu klu diorg berani nk jumpa kite..i penat la syg nk berdepan dgn org2 yang macam ni.Diorg bt mslh kt i...i juga yang kena.Sedih juga rasa.nasib ada u b..thanks sebab pertahankan maruah i.Love you.

Mizz Ida said...

wlupun dia dh minta maaf b tapi i tak boleh terima.tuduhan dia melampau sgt.Untuk i maafkan dia memang tidak lah.Biar Tuhan balas segala apa yang dia n laki dia buat kt i.I tak ganggu hidup sesiapa so please jangan libatkan i dalam permasalah bodoh ini.Damn!

Post a Comment